torsdag den 31. juli 2008

I morgen imorgen............

Kopi fra www.dmi.dk

Delvis solformørkelse fredag

På fredag den 1. august er der mulighed for at opleve en delvis solformørkelse – et smukt himmelfænomen, hvor månen passerer ind foran en del af Solen. Men husk at anvende godkendte solformørkelsesbriller, - det kan koste synet at lade være.

På brøkdele af sekunder kan dine øjne tage varig skade af at se direkte på en solformørkelse. Det er derfor særdeles vigtigt at beskytte øjnene korrekt ved at anvende solformørkelsesbriller. En anden mulighed er at foretage indirekte observationer, som du kan læse mere om i ’værd at vide’ boksen nederst til højre på siden.





Solformørkelsen over Danmark starter klokken 10:35 med, at Månen bevæger sig ind over solskiven, og klokken 11:33 vil 27% af solskiven være dækket af Månen, - det er maksimum. Klokken 12:31 vil Månen igen være gledet helt væk fra solskiven.

For at se den delvise solformørkelse må det naturligvis ikke være overskyet, og heldigvis ser det ud til, at der er gode betingelser for skyfrit vejr over det meste af Danmark fredag formiddag.

Ca. 27% af solskiven vil være dækket af Solformørkelsen fredag.





'I løbet af formiddagen forventer vi højtliggende og gennemskinnelige skyer over den vestlige del af Danmark, mens den østlige del af landet skulle blive skyfrit. Mulighederne for at observere solformørkelsen ser derfor lovende ud,' oplyser DMI’s vagtchef Erik Hansen.

En solformørkelse er et relativt sjældent fænomen, der kun finder sted, når Solen, Månen og Jorden står lige på en linje, og månen glider ind foran solskiven. Næste gang vi har en solformørkelse i Danmark er den 4. januar 2011. Denne solformørkelse bliver tilsvarende delvis.

Ingen kommentarer: